2011. október 19., szerda

Az OKJ-s képzések köze a felnőttképzéshez és az akkreditációhoz?



Ez az egész OKJ-s képzés mizéria olyan, mint a bogár-rovar különbözőség. Ugyanis nem minden felnőttképzés OKJ-s képzés, sőt, most már szerintem túlsúlyban lehetnek a tréningek.

Régen, most már egy évtizede is megvan talán, amikor az akkreditációt kidolgozták, akkor az volt kb. a koncepció, hogy csak OKJ-s képzők fognak akkreditáltatni. Volt nagy csodálkozás, amikor az akkreditáció beindulásával az akkreditációt kérelmezők között nyelviskolák, autósiskolák is akadtak szép számmal. Erre az eshetőségre a jogalkotók a legvadabb álmukban sem gondoltak.

A még nagyobb csodálkozás 2007. január 1. után következett be. 2007. január 1-től a szakképzési hozzájárulás elszámolásának feltétele lett az intézményakkreditáció. A rendeletet 2006. december végén hozták ki. Gálánsan adtak pár napot a cégeknek, hogy megszerezzék az intézményakkreditációt... 
Sokan még a bejgli-és pezsgőmérgezéstől fetrengtek otthon a karácsonyfa romjai alatt, amikor rájöttek, az intézményakkreditáció megszerzéséig, azaz alsó hangon is hónapokig, nem tudnak majd szerződni a megrendelőkkel. "Örömük" határtalan vala.

Így hát, 2007. január 1-től tréningcégek, tanácsadó cégek akkreditálnak szép számmal. Ezeknek a cégeknek a képzési struktúrája, folyamatai köszönőviszonyban sincsenek az OKJ-s képzések menetével. Kb. annyi a közös, hogy mindkettő felnőttképzés. 
Ettől függetlenül, a jogszabályokban a mai napig benne maradtak a döntően OKJ-s képzésekre szabott elemek, kötelező dokumentáció. A tréningcégeknek és tanácsadó cégeknek pedig, sokszor fogcsikorgatva, meg kell erőszakolniuk a saját folyamataikat és gyakorlatukat, amikor akkreditálni akarják a céget. 

Az akkreditáció egy olyan időpontban született, amikor sokan azt gondolták, a felnőttképzés egyenlő az OKJ-val. A 21. században viszont a felnőttképzés sokszínű. Felnőttképzés a mérnökök kötelező évi, pár órás továbbképzése, felnőttképzés egy 20 órás ügyfélszolgálati továbbképző tréning és felnőttképzés egy 100 órás nyelvvizsga előkészítő tanfolyam is. Azt már nem is hozom ide, hogy számos hatósági, vagy hatósági jellegű képzésnél behozták azóta kötelező elemként, hogy csak azok képezhetik ezeket a tanfolyamokat, akik rendelkeznek az intézményakkreditációval. 

Az új jogszabályokban megjelenik majd vajon ez a sokszínűség?


Pásztor Eszter
Országos Felnőttképzési
Szakértő és Tanácsadó
www.felnottkepzesiakkreditacio.hu