2011. május 20., péntek

ÁFA, BFA, CFA...



Figyelem, figyelem, az itt következő sorokat egy felnőttképzési szakértő és tanácsadó (én) írja, tehát nem vagyok sem könyvelő, sem adótanácsadó, sem könyvvizsgáló, viszont felnőttképzési cégem már 2002 óta van, tehát a józan paraszti ész és a gyakorlat hangja szólal most meg.

Rengetegen kérdezik tőlem, ügyfelek és érdeklődők, hogy mikortól ÁFA-s és nem ÁFA-s egy képzés és ez az egész hogyan is van tulajdonképpen is, ugye. 

A lényeg (hogy ragadjon a bélyeg, de ezen túl): a programakkreditált képzések mentesek az adó alól, azaz ÁFAmentesek. Ha az akkreditált program vizsgával záródik, akkor a vizsga is (ha van díja) mentes az adó alól, hiszen az akkreditált program része. Hozzátenném, hogy jogilag is és logikailag is az akkreditált programhoz adott felnőttképzési szolgáltatás is (pl. előzetes tudásfelmérés, vagy bármilyen más felnőttképzési szolgáltatás) mentes az adó alól, magyarán: ÁFAmentes. 

Szintén ÁFAmentesek az OKJ-s képzések, az OKJ-s vizsgára való felkészítések és OKJ-s vizsgák. ÁFAmentesek a nyelvvizsgák is. 
Szintén fontos, hogy az oktató, akit megbízol az akkreditált program oktatásával, szintén ÁFAmentes számlát ad Neked, ha alvállalkozóként foglalkoztatod. 

Mi ÁFA-s? Azok a képzések, tréningek, tanfolyamok, amelyeknek a programja nem akkreditált.

Ennyi. Egyszerűen. Persze, lehet bonyolítani is, de ahhoz már könyvelő, könyvvizsgáló, adótanácsadó és egyéb ilyen nyalánkságok kellenek. Az alap az itt van. Használd egészséggel.